Британците почти бяха забравили коронавируса, но инфекциите отново растат - въпреки

...
Британците почти бяха забравили коронавируса, но инфекциите отново растат - въпреки
Коментари Харесай

Нова вълна? Ще се настани ли Делта мутацията на COVID-19 в Европа

Британците съвсем бяха забравили  ковид а, само че инфекциите още веднъж порастват - макар че множеството хора са имунизирани. Причината е бързо разпространяващата се Делта разновидност, пише . Защо имунизациите не могат да я спрат?

Около 60% от хората във Англия са получили първа доза от имунизацията против COVID-19, а над 40% са имунизирани към този момент два пъти. Въпреки това инфекциите в страната порастват. След като броят на новите болести беше понижен до към 20 на 100 000 души в границите на седем дни, в този момент те още веднъж скочиха до близо 50. Значително се е повишил и броят на пациентите, одобрявани в болница. Учени към този момент приказват за начало на нова пандемична вълна

Делта разновидността: какво се знае за нея

Причината за това развиване явно е така наречен Делта-вариант на ковид а, който за пръв път беше открит в Индия. Тази разновидност в това време е широко разпространена и във Англия - преобладаващата част от новите инфекции там са свързани точно с нея. Регистрират се и от ден на ден районни огнища на болести с висок брой нови инфекции.

Джени Харис, ръководителка на английската Здравна работа, предизвести, че разновидността Делта в това време е доминиращ в цяла Англия. Затова тя призова всички хора да се ваксинират и да не пропущат втората доза, тъй като това може да се окаже решаващият фактор.

Анализ на риска, направен от английското здравно министерство, изяснява бързото разпространяване на разновидността Делта с две съществени аргументи. Първо, въпросната разновидност наподобява е доста по-прилепчива както от първичния вид на вируса, така и от разновидността Алфа, както към този момент се назовава английската разновидност.

Оказва се също по този начин, че инфектираните с разновидността Делта явно придвижват инфекцията върху доста повече хора. Лабораторни проучвания демонстрират също така, че при инфектираните с Делта разновидността вирусите се развъждат доста по-бързо в организма.

Втората причина е, че имунизациите против COVID-19 изглежда не обезпечават задоволително мощна отбрана против въпросната разновидност. Особено след първата доза отбраната от болест очевидно е доста по-ниска от предстоящото. Британско проучване, което още не е тествано от самостоятелен източник, стига до извода, че еднократно имунизираните са предпазени единствено до към 34%, вместо очакваните 51%. След втората доза тази разлика понижава: имунизацията на BioNTech/Pfizer предпазва от COVID-19 до 88%, вместо очакваните 93%, а имунизацията на AstraZeneca защитава докъм 60%, вместо 66%. От което следва, че двойната имунизация съществено усилва отбраната.

" Делта разновидността ще се наложи в Европа "

Ограниченията за пътешестване към този момент вероятно осуетяват по-широкото разпространяване на разновидността Делта. От друга страна тя е явно по-силно прилепчива. Затова в дълготраен проект може да се чака, че тя ще се наложи над Алфа разновидността, даже и да няма импорт на нови инфекции извън.

Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа, също счита, че вариантът Делта ще се наложи в Европа. От решаващо значение тогава ще бъде дали Делта ще докара до повече болести от COVID-19 и повече тежки форми на заболяването. Засега това към момента не може да се планува.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР